I månadsavgiften ingår värme och vatten. Avgift för fiber (250/100Mb per lägenhet) från Bredband2, läggs automatiskt till på hyresavgiften. Avgiften är 181 kr/månad.
Betala gärna din månadsavgift via autogiro eller e-faktura.
Föreningen har tvåsiffriga lägenhetsnummer och för de allra flesta är det samma nummer som står på din låskolv när du bokar tid till tvättstugan.
Vår ekonomiska förvaltare RB Ekonomi använder föreningens nummer men har även lagt till 10 framför. Har du lägenhetsnummer 12 så är således din lägenhet registrerad med nummer 1012 i RB Ekonomi:s register.
Skatteverket har dock sitt eget system. När du flyttar in är det det lägenhetsnumret som du ska ange på din flyttanmälan till Skatteverket. Det är även samma nummer som står på våra ytterdörrar, uppe till höger på din dörrs utsida. Skatteverkets princip är denna:
Om du som är medlem har frågor om avgiften, om överlåtelser, försenade avgifter, om fakturor eller registerfrågor, kontaktar du RB Ekonomi, som sköter föreningens ekonomiska förvaltning. Du når deras kontaktservice via telefon, brev eller e-post. Telefonservicen är öppen på vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00.
Tfn: 08-522 182 42
E-postadress kontaktservice: kundtjanst@rbekonomi.se
Vid frågor om fel i husets allmänna utrymmen vänder du dig först till styrelsen. Kontakta först styrelsen om något är fel i din lägenhet. Anlitar du FT Drift för eventuella fel i den egna lägenheten kan du själv komma att behöva stå för kostnaden. Läs mer i stadgarna 5§ som finns om vilken typ av underhåll och reparation som du som bostadsrättshavare ansvarar för. Som medlem kan du på egen bekostnad kontakta FT Drift om det finns ett behov av att få hjälp i din lägenhet. FT Drift når du på 08-66 90 200 eller via e-post till felanmalan@ftdrift.se
Styrelsen vill gärna ha kontaktuppgifter till samtliga medlemmar i föreningen i det fall vi till exempel behöver gå ut med akut information eller om något händer. Mejla dina kontaktuppgifter till styrelsen@nattvardsbarnen.se eller lägg en lapp i föreningens brevlåda och ange namn, lägenhetsnummer, telefon och e-postadress. Tack på förhand!
Behöver du kopiera din dörrnyckel? Mejla till styrelsen@nattvardsbarnen.se så kontaktar vi den låsfirma som vi har avtal med (Great Security vid Fridhemsplan). Därefter har du en vecka på dig att gå dit med din nyckel och få den kopierad. Kom ihåg att ta med dig din legitimation! Du betalar själv för kopieringen. Behöver du byta lås så kontaktar du en behörig låsfirma för att få det gjort.
Tänk på att då och då kontrollera så att dina brandvarnare fungerar. Det är också viktigt att känna till att stängda dörrar och störande ljud kan göra det svårt att höra brandvarnaren från alla rum. Det bör därför finnas flera brandvarnare om du bor i en större lägenhet.
När du bor i bostadsrätt räcker det inte med en vanlig hemförsäkring - du måste ha ett tillägg för bostadsrätt. Om något händer i din lägenhet som orsakar skada på andra delar av huset, kan du nämligen bli skyldig att ersätta bostadsrättsföreningens självrisk på fastighetsförsäkringen. En vanlig hemförsäkring täcker inte sådana kostnader. Tillägget för bostadsrätt täcker upp denna självrisk och gråzonen mellan din lägenhet och fastigheten.
Av brand- och utrymningsskäl är det inte tillåtet att parkera barnvagnar i trapphuset - varken på entréplanet eller på något annat våningsplan. Vi har ett fint barnvagnsrum på nedre botten i vårt hus - använd det istället! Ett extra barnvagnsrum finns i källaren, in till höger om tvättstugan. Vill du inte förvara sin vagn i barnvagnsrummet är den egna hallen det enda alternativet.
När du eldar i öppna spisen ska förstås spjället vara öppet, men det är också viktigt för lufttrycket att du har fönsterventilerna öppna. När du inte eldar, är det viktigt att spjället till den öppna spisen alltid är stängt. Är spjället öppet ändras lufttrycket i lägenheten och det kan medföra att frånluft i köket och badrummet slutar att fungera (så länge spjället är öppet). När spjället öppnas startar automatiskt en fläkt på taket som suger ut röken. Den fläkten ska inte gå i onödan, eftersom den då drar el och fläkten slits, vilket kan leda till onödiga reparationer. Dessutom dras kall uteluft in i lägenheten så länge spjället är öppet.
Vi rekommenderar även starkt att du som har öppen spis också har en brandsläckare.
Upptäcker du att du har fått skadedjur, som till exempel kackerlackor, loppor eller vägglöss, måste du kontakta styrelsen omgående. Föreningen har avtal med Anticimex för skadedjursbekämpning. Och ju förr de blir inkopplade, desto större är chansen att bli av med skadedjuren.
Om du har en handdukstork som värms upp med varmvatten, är det viktigt att varmvattnet inte blir stillastående i den. Då riskerar det varma vattnet att bli för kallt, vilket kan leda till att legionellabakterier växer till – och att vi som bor i huset blir sjuka. Detsamma gäller om du har golvvärme som värms upp av varmvatten. Stäng alltså aldrig av handdukstorken eller golvvärmen! De ska alltid vara på.
I fastigheten finns gemensamma utrymmen som cykelrum, cykelställ, soprum, tvättstuga, barnvagnsrum och takterrass samt vinds- och källarförråd.
Cyklar får ställas i cykelställ eller i cykelförrådet på gården. Tänk på att ställa din cykel så att så många som möjligt får plats med sina cyklar och att de inte står i vägen för. Inga cyklar eller fordon får stå så nära husväggen att de kan användas till att klättra upp på. Motorcyklar och liknande ställs på gatan.
Hushållssopor och tidningar lämnas på avsedd plats i gallerhuset på gården. Observera att föreningen inte har sopkärl för annat än hushållssopor och tidningar. Du som bostadsrättsinnehavare slänger glas, kartong, grovsopor metall med mera på avsedd plats. Returstation för vanliga grovsopor finns närmast på Rålambsvägen (vid buss 62 hållplats). Det finns även fler närliggande returstationer i området.
En kompost finns intill sophuset. Vi fyller ett fack i taget och hjälps åt att sköta komposten, till exempel ser vi gemensamt till att den inte fryser på vintern. Lägg i avfallet och lite pellets från hinken som står bredvid. Rotera sedan med hjälp av armen så att kompostmaterialet blandas väl.
Tvättstugan bokar du tid med din tvättnyckel på bokningstavlan som sitter utanför tvättstugan. Har du inte påbörjat din tvätt inom 30 minuter får annan medlem överta tiden. Du kan torka din tvätt i max 40 minuter efter avslutat pass. Kom ihåg att din granne har möjlighet att låsa tvättstugedörren under sin tvättid. Strömmen i tvättstugan slås på klockan 07.00 och stängs av klockan 22.00 alla dagar. Du städar alltid tvättstigan efter dig. När du tvättat färdigt sätter du ditt tvättlås på en ny tid eller längst ner på tavlan.
Det finns två utrymmen att förvara barnvagnar i. Ett större barnsvagnsrum på entréplanet samt ett extra barnvagnsrum i källaren, till höger om tvättastugan. Det är de enda gemensamma utrymmen som får användas för parkering av barnvagnar.
Det finns både ett vindsförråd och ett förråd i källaren. Boende i huset har antingen sitt förråd på vinden eller i källaren. Var ditt förråd finns vet den förra ägaren till din bostadsrätt. Självklart håller alla ordning och reda i förrådsutrymmena. Inga saker får ställas i de gemensamma utrymmena. Har du saker som ska slängas fraktar du själv bort dem.
Vi har en fin takterrass som du har möjlighet att boka. Eftersom det är i medlemmarnas intresse att terrassen finns tillgänglig, har du endast möjlighet att boka den delen av terrassen som har soffgrupp. Vid undantagsfall kan du boka hela terrassen, men endast under kortare stunder. Du städar alltid efter dig när du har använt terrassen. Det är inte tillåtet att grilla med grillkol på terrassen.
På föreningens hustak sitter en siren från Räddningstjänsten, som testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15.00. Det är extremt olämpligt att vistas på terrassen dessa tidpunkter. Testningen tar cirka 5 minuter.
I stadgarna framgår det vad som är ditt ansvar att underhålla och vad som är föreningens ansvar. Stadgar BRF Nattvardsbarnen (PDF)
Om du ska renovera köket eller badrummet är det viktigt att du gör det på ett fackmannamässigt sätt och följer de normer och regler för våtrum som gäller. Beskriv vad du ska göra och skicka in intyg för behörighet och försäkringsbevis från den entreprenör som du vill anlita till styrelsen. Föreningen godkänner till exempel inte att du placerar en tvättmaskin i en garderob. I huset får du bara installera en köksfläkt med kolfilter, inga andra lösningar är godkända. Elinstallationer ska göras av behörig elektriker. Om du ska göra en enklare renovering som handlar om att till exempel måla om eller lägga nya golv, behöver du inte kontakta styrelsen. Fråga gärna styrelsen om du är osäker på vad som är tillåtet att göra.
Alla ombyggnader och arbete som kan påverka fastigheten, ska godkännas av styrelsen och måste anmälas i god tid innan du planerar att starta arbetet. Med ombyggnad menar vi sådana åtgärder som påverkar fastigheten, som till exempel bärande konstruktioner, fönster, väggar, rör, stammar, gasrör, avlopp och radiatorer. En utförlig beskrivning av VVS- och andra installationer samt en ritning av vad du har tänkt göra, ska skickas in till styrelsen. Du ska även skicka in information om intyg för behörighet och försäkringsbevis från den entreprenör som kommer att anlitas för arbetet. Självklart ska alla arbeten som rör fastigheten endast göras av behöriga fackmän. Styrelsen behandlar din förfrågan på ett styrelsemöte och beslutet kommer att föras till protokollet. Normalt har vi styrelsemöten en gång varje månad.
När det gäller arbeten som rör gas och installationer för gas kontaktar du alltid styrelsen först. Det är synnerligen viktigt ur säkerhetssynpunkt för hela huset och dess invånare att det är en auktoriserad gasinstallatör som gör arbetet, och ingen annan. Kontakta Stockholm Gas om du vill veta mer.
Det är inte tillåtet att ställa grov- och byggsopor på framsidan av huset. Container skall stå på gatan och byggsäckar skall stå minst en meter från husväggen på grund av brandrisk. Säckar och containrar får inte stå längre än 48 timmar, om inte särskilt skäl angetts och godkänts av styrelsen. Du städar också alltid efter dig i trapphus och på gården varje dag när byggarbetet orsakat nedsmutsning. Tänk på att hissen är gammal och känslig när du fraktar byggavfall och liknande. Du ska alltid se till att hissgolvet är skyddat med papp eller liknande under tiden som du renoverar. Tejpa ordentligt i kanterna så att ingen snubblar.
Om du behöver stänga av vattnet i fastigheten ska du kontakta vår fastighetsskötare FT Drift. Avstängningen sker tillsammans med dem. Kom ihåg att informera dina grannar i god tid innan vattnet ska stängas av. Undvik att göra det före klockan 09.30 och på helger.
När du renoverar och du vet om att det kommer orsaka oljud för dina grannar, är det alltid uppskattat att du informerar genom att sätta upp en lapp på anslagstavlan bredvid våra brevlådor. Om du behöver stänga av vattnet, ska det anmälas till FT Drift och du behöver infomera dina grannar innan det görs, se här ovan.
Vi rekommenderar även att du håller dig till dessa tider när det gäller de delar av din renovering som för mycket oljud:
Vardagar klockan 8-21
Helger klockan 10-21
Som ägare till en bostadsrätt i Brf Nattvardsbarnen kan du ha rätt att hyra ut din lägenhet. Uthyrningen ska dock godkännas på förhand och bostadsrättsföreningen kan komma att neka till en andrahandsuthyrning, om det kan anses vara till nackdel för bostadsrättsföreningen och dess medlemmar.
Skriftlig ansökan om andrahandsuthyrning skickas till styrelsen för beslut. Om du som medlem vill hyra ut din lägenhet i andra hand, ansöker du om det på blanketten Andrahandsuthyrning (PDF). Lägg din ansökan i föreningens brevlåda på entréplanet.
Det bör också finnas en sannolikhet att du som ägare kommer att flytta tillbaka till bostaden.
Baserat på ovanstående gällande stadgar för andrahandsuthyrning räknas uthyrning via Airbnb som otillåten andrahandsuthyrning då varje hyresgäst och uthyrningstillfälle måste godkännas av bostadsrättsföreningen via styrelsen.
Det viktigaste du bör komma ihåg när du fått godkänt från styrelsen och sedan hyr ut lägenheten, är att du som bostadsrättsinnehavare fortfarande har det yttersta ansvaret för bostadsrätten. Det är du som ska se till att avgiften blir betald i tid, och missköter sig din hyresgäst så är det du som står i skuld till föreningen. Tänk även på att avtala med din hyresgäst om att densamma avstår besittningsrätt till lägenheten så att det är tydligt avtalat om din hyresgäst vägrar att flytta.
Abonnemang med elleverantör tecknar du själv. Här är det fritt att välja leverantör, men eftersom det är Fortum Distribution som äger elnätet i vår stadsdel kommer du oavsett val av leverantör av själva elen, att få fakturor från Fortum för nätkostnaderna. När du kontaktar ett elbolag för att teckna abonnemang bör du ha ditt lägenhetsnummer till hands, både det tvåsiffriga numret som vi använder i föreningen och Skatteverkets fyrsiffriga lägenhetsnummer som står på din dörr.